29 octobre 2008

Daring bakers : Pizza selon The Bread Baker’s Apprentice” by Peter Reinhart

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~ BASIC PIZZA DOUGH ~
Original recipe taken from “The Bread Baker’s Apprentice” by Peter Reinhart.

Makes 6 pizza crusts (about 9-12 inches/23-30 cm in diameter).

Ingredients:
4 1/2 Cups (20 1/4 ounces/607.5 g) Unbleached high-gluten (%14) bread flour or all purpose flour, chilled - FOR GF: 4 ½ cups GF Flour Blend with xanthan gum or 1 cup brown rice flour, 1 cup corn flour, 1 cup oat flour, 1 ½ cup arrowroot, potato or tapioca starch + 2 tsp xanthan or guar gum
1 3/4 Tsp Salt
1 Tsp Instant yeast - FOR GF use 2 tsp
1/4 Cup (2 ounces/60g) Olive oil or vegetable oil (both optional, but it’s better with)
1 3/4 Cups (14 ounces/420g or 420ml) Water, ice cold (40° F/4.5° C)
1 Tb sugar - FOR GF use agave syrup
Semolina/durum flour or cornmeal for dusting

Method:
1. Mix together the flour, salt and instant yeast in a big bowl (or in the bowl of your stand mixer).

2. Add the oil, sugar and cold water and mix well (with the help of a large wooden spoon or with the paddle attachment, on low speed) in order to form a sticky ball of dough. On a clean surface, knead for about 5-7 minutes, until the dough is smooth and the ingredients are homogeneously distributed. If it is too wet, add a little flour (not too much, though) and if it is too dry add 1 or 2 teaspoons extra water.

On the day you plan to eat pizza, exactly 2 hours before you make it, remove the desired number of dough balls from the refrigerator. Dust the counter with flour and spray lightly with oil. Place the dough balls on a floured surface and sprinkle them with flour. Dust your hands with flour and delicately press the dough into disks about 1/2 inch/1.3 cm thick and 5 inches/12.7 cm in diameter. Sprinkle with flour and mist with oil. Loosely cover the dough rounds with plastic wrap and then allow to rest for 2 hours.

9. At least 45 minutes before making the pizza, place a baking stone on the lower third of the oven.  Preheat the oven as hot as possible (500° F/260° C).

NOTE: If you do not have a baking stone, then use the back of a jelly pan. Do not preheat the pan.

10. Generously sprinkle the back of a jelly pan with semolina/durum flour or cornmeal. Flour your hands (palms, backs and knuckles). Take 1 piece of dough by lifting it with a pastry scraper. Lay the dough across your fists in a very delicate way and carefully stretch it by bouncing it in a circular motion on your hands, and by giving it a little stretch with each bounce. Once the dough has expanded outward, move to a full toss

11. When the dough has the shape you want (about 9-12 inches/23-30 cm in diameter - for a 6 ounces/180g piece of dough), place it on the back of the jelly pan, making sure there is enough semolina/durum flour or cornmeal to allow it to slide and not stick to the pan.

12. Lightly top it with sweet or savory toppings of your choice.
13. Slide the garnished pizza onto the stone in the oven or bake directly on the jelly pan. Close the door and bake for abour 5-8 minutes.

14. Take the pizza out of the oven and transfer it to a cutting board or your plate. In order to allow the cheese to set a little, wait 3-5 minutes before slicing or serving.

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Ma version: Pizza aux figues et bocconcini , prosciutto ,tomate et roquette...

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Un challenge extra...maintenant je sais faire une pizza maison digne d'une trattoria....

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Posté par awoz à 06:59 - - Commentaires [20] - Permalien [#]
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Commentaires sur Daring bakers : Pizza selon The Bread Baker’s Apprentice” by Peter Reinhart

    ça sent l'Italie tout ça ! mon dieu que les billets, ce matin, sont appétissants!
    Beau travail Anna

    Posté par isabelle, 29 octobre 2008 à 08:12 | | Répondre
  • How creative! I would not have ever thought of putting figs and tomatoes together.

    Posté par Olga, 29 octobre 2008 à 08:28 | | Répondre
  • Miam les pizzas maison, on en sort d'une ( version géante ) mais on pourrait en manger très souvent, on adore ça

    Posté par Eryn, 29 octobre 2008 à 08:46 | | Répondre
  • J'ai de grands amateurs de figues à la maison qui vont se jeter sur cette pizza fort originale.

    Posté par Mijo, 29 octobre 2008 à 11:43 | | Répondre
  • MAis quelle pizza, elle est super appétissante avec ce fromage coulant et cette touche sucrée avec les figues!

    Posté par Frijoles, 29 octobre 2008 à 13:57 | | Répondre
  • SUper! Une autre blogueuse qui a mis des figues sur la pizza! C'est excellent, j'ai faim regardant vos photos!

    Posté par Lesley, 29 octobre 2008 à 17:42 | | Répondre
  • Que cela à l'air bon. Avec des figues c'est tellement spécial sur une pizza.

    Posté par Hélène, 29 octobre 2008 à 21:05 | | Répondre
  • So beautiful and creative , looks really delicious!

    Posté par Big Boys Oven, 29 octobre 2008 à 21:27 | | Répondre
  • Trop classe !

    La pâte à l'air à mourir !

    Posté par Maybe, 30 octobre 2008 à 06:49 | | Répondre
  • Beautiful and... j'en ai l'eau à la bouche! merci pour ta visite et au plaisir de te lire

    Posté par nanounette, 31 octobre 2008 à 06:58 | | Répondre
  • Trop belle ta pizza!

    Posté par Lisanka, 01 novembre 2008 à 03:46 | | Répondre
  • Huuummm ta pizza est irresistible !!! Bravo Anna !

    Posté par Celine, 01 novembre 2008 à 05:40 | | Répondre
  • Bonsoir

    je ne connais pas encore bien ton blog...
    je t'ai attribué un prix
    iza

    Posté par sucre en poudre, 01 novembre 2008 à 11:52 | | Répondre
  • trop appétissant tout ça!! je commence a avoir faim avec ces photos!!

    Posté par didoumiam, 01 novembre 2008 à 13:31 | | Répondre
  • elle est superbe! je veux gouter! biises micky

    Posté par mickymath, 02 novembre 2008 à 03:55 | | Répondre
  • Félicitation pour la réussite de ta pizza comme "a la trattoria".
    Bon dimanche
    paola

    Posté par paola, 02 novembre 2008 à 05:47 | | Répondre
  • très originale cette pizza

    et pour ceux et celles qui voudraient participer au Muffin monday # 11, c'est ICI :
    http://cuisineplurielle.canalblog.com/archives/2008/10/13/10922067.html

    Posté par cuisineplurielle, 02 novembre 2008 à 07:17 | | Répondre
  • Une belle pizza, je viens aussi d'en faire une pour notre repas de ce soir, j'avais des figues mais je n'ai pas eu l'idée d'en ajouter, bises !

    Posté par guylaine, 03 novembre 2008 à 16:08 | | Répondre
  • Bravo Anna pour cette pizza qui a l'air super-appétissante, mais je ne m'y retrouve pas dans les ingrédients. Une petite traduction serait la bienvenue. Merci

    Posté par carinne, 04 novembre 2008 à 07:35 | | Répondre
  • j'adore

    Superbe realisation j'adore ton choix de topping cela devait etre delicieux. C'est le genre de pizzas que l'on trouve dans de rares restaurants. Bravo

    Posté par celine, 04 novembre 2008 à 10:19 | | Répondre
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