brioche buchteln et beurre de prunes bleu (powidla)
Ingredients: Buchteln
- 100 ml (0,2 pt) milk
- 250 g (2 ¼ cups) flour (fine)
- 35 g (1/8 cup) sugar
- 10 g (1/16 cup) yeast
- 40 g (1/8 cup) soft butter
- 2 egg yolks
- salt
- 1/2 lemon (rind, grated)
- flour (for the work surface)
- butter (melted)
- icing sugar (for dusting)
Preparation:
Prepare a sponge with lukewarm milk, yeast and 1/3 of the flour. Dust with a little flour and cover with a cloth. Leave to rise in a warm place. Then add the rest of the flour, sugar, egg yolks, lemon rind a pinch of salt. Knead into a semi-stiff dough. Finally, work in some butter. Cover with a cloth and leave to rise again until the bulk has increased considerably.
On a floured surface, roll the dough flat to about 2 cm. With a cutter, cut out pieces about 6 cm in diameter, fold and close the edges tightly at the top. Dip each piece one by one in the melted butter and place them closely side-by-side in a well greased baking tray with the folded edge facing down. Bake in a preheated oven at 180 °
La recette a été prise sur ce site: BUCHTELN
Pour le beurre de prunes bleues ( questsches) ou powidla:
J'ai utilisé un reste de prunes ( environ 1/2 panier d'une contenance de 1.5l) et 3 cuillère à soupe de sucre, une pincée de cannelle et un peu d'extrait de vanille.
Comment faire: Laver les prunes et les couper en 4 ( jeter le noyau). Mettre dans un chadron avec 1/4 tasse d'eau. Cuire à feu élever quelques minutes et ensuite réduire le feu à minimum. Au bout d'une demi-heure, à l'aide d'un pied mélangeur réduire les prunes en purée.
Ajouter le sucre , la vanille et la cannelle. Continuer à cuire pendant un autre 30 minutes tout en surveillant et en mélangeant.
J'ai obtenu un contenant (presque plein) de format confiture bonne maman.
Très bonne journée.