27 avril 2009

Daring baker d'avril et le CHEESECAKE...

Le Daring Bakers du mois d'avril est un de mes gâteaux préféré...le CHEESECAKE

The April 2009 challenge is hosted by Jenny from Jenny Bakes. She has chosen Abbey's Infamous Cheesecake as the challenge.

DSC01944_1_a

Abbey's Infamous Cheesecake:

crust:
2 cups / 180 g graham cracker crumbs (J'ai choisi des biscuits ginger snaps)
1 stick / 4 oz butter, melted
2 tbsp. / 24 g sugar
1 tsp. vanilla extract

cheesecake:
3 sticks of cream cheese, 8 oz each (total of 24 oz) room temperature (fromage à la crème liberté pour moi)
1 cup / 210 g sugar
3 large eggs
1 cup / 8 oz heavy cream
1 tbsp. lemon juice
1 tbsp. vanilla extract (or the innards of a vanilla bean)
1 tbsp liqueur, optional, but choose what will work well with your cheesecake (grand marnier)

DSC01964_1_b

DIRECTIONS:
1. Preheat oven to 350 degrees F (Gas Mark 4 = 180C = Moderate heat). Begin to boil a large pot of water for the water bath.

2. Mix together the crust ingredients and press into your preferred pan. You can press the crust just into the bottom, or up the sides of the pan too - baker's choice. Set crust aside.

3. Combine cream cheese and sugar in the bowl of a stand-mixer (or in a large bowl if using a hand-mixer) and cream together until smooth. Add eggs, one at a time, fully incorporating each before adding the next. Make sure to scrape down the bowl in between each egg. Add heavy cream, vanilla, lemon juice, and alcohol and blend until smooth and creamy.

4. Pour batter into prepared crust and tap the pan on the counter a few times to bring all air bubbles to the surface. Place pan into a larger pan and pour boiling water into the larger pan until halfway up the side of the cheesecake pan. If cheesecake pan is not airtight, cover bottom securely with foil before adding water.

5. Bake 45 to 55 minutes, until it is almost done - this can be hard to judge, but you're looking for the cake to hold together, but still have a lot of jiggle to it in the center. You don't want it to be completely firm at this stage. Close the oven door, turn the heat off, and let rest in the cooling oven for one hour. This lets the cake finish cooking and cool down gently enough so that it won't crack on the top. After one hour, remove cheesecake from oven and lift carefully out of water bath. Let it finish cooling on the counter, and then cover and put in the fridge to chill. Once fully chilled, it is ready to serve.

DSC01985_1_aa

Pan note: The creator of this recipe used to use a springform pan, but no matter how well she wrapped the thing in tin foil, water would always seep in and make the crust soggy. Now she uses one of those 1-use foil "casserole" shaped pans from the grocery store. They're 8 or 9 inches wide and really deep, and best of all, water-tight. When it comes time to serve, just cut the foil away.

DSC01999_1_cc

Prep notes: While the actual making of this cheesecake is a minimal time commitment, it does need to bake for almost an hour, cool in the oven for an hour, and chill overnight before it is served. Please plan accordingly!

DSC01992_1_c

J'ai fait une ganache au chocolat noir et brandy que j'ai étendu sur le cheesecake et décorer de pralines acheté dans une chocolaterie...

Posté par awoz à 05:45 - - Commentaires [24] - Permalien [#]
Tags : , , ,


Commentaires sur Daring baker d'avril et le CHEESECAKE...

    What kind of fresh cheese can we use here in France? I see that you mentioned a "fromage liberté", but what if we only have St. Moret to chose from?
    What's your take on this problem?

    Posté par Dedene, 27 avril 2009 à 06:41 | | Répondre
  • Your cheesecake looks beautiful! Very prettily decorated!

    Cheers,

    Rosa

    Posté par Rosa, 27 avril 2009 à 06:58 | | Répondre
  • Superbe! J'adore les cheescakes

    Posté par Bea, 27 avril 2009 à 07:00 | | Répondre
  • j'adore ta déclinaison ! je préfère les croûtes de gâteau au fromage avec les gingersnaps..et la texture est tellement légère avec du Liberté ! bravo Anna

    Posté par isabelle, 27 avril 2009 à 07:08 | | Répondre
  • je suis moi aussi fan de cheese cake

    Posté par Cojocano, 27 avril 2009 à 08:27 | | Répondre
  • Wow!

    Digne des plus grands pâtissiers! Bravo

    Posté par Zolasoleil, 27 avril 2009 à 10:02 | | Répondre
  • WOW! Anna... ce qui me vient à l'esprit? Décandent! tout à fait appétissant!

    Super combinaisons de saveurs... et le look du résultat final! Super!

    Posté par Vibi, 27 avril 2009 à 10:02 | | Répondre
  • IDEM !

    Salut l'Anna,

    du Québec...
    Il à l'air aussi très bon le tien...Dommage que l'on puisse pas goûter, pour participer vraiment au jeu...
    Si c'est un jour possible, je suis sur la liste des goûteurs...
    Biz de Gascogne
    Gil

    Posté par gil, 27 avril 2009 à 11:07 | | Répondre
  • Beautiful cheesecake! It looks so elegant with the truffle decorations.

    Posté par Angela, 27 avril 2009 à 11:28 | | Répondre
  • bonjour Anna!
    appétissant ce cheesecake! j'avoue qu'avec le glacage chocolat, je craque!
    A bientôt!

    Posté par Christelle, 27 avril 2009 à 11:41 | | Répondre
  • miam, au grand marnier !

    Posté par clemence, 27 avril 2009 à 14:06 | | Répondre
  • Your cheesecake looks amazing!! Great job on this challenge =D.

    Posté par Lauren, 27 avril 2009 à 23:59 | | Répondre
  • Il est superbe!!! j'adore les cheesecakes, c'est un supplice de le voir et de ne pouvoir y goûter...Bisous quand même

    Posté par Marina, 28 avril 2009 à 08:56 | | Répondre
  • Bravo

    Wow what a great effort you put into this challenge your cheesecake is O so white and so smooth. Bravo from Australia Audax

    Posté par Audax Artifex, 28 avril 2009 à 10:09 | | Répondre
  • la texture à l'air parfaite!! J'adore!

    Posté par Line, 29 avril 2009 à 11:14 | | Répondre
  • bonsoir Anna!

    C' est vrai qu'il est beau et il a l'air bon mais avec les defis des daring bakers c'est pas etonnants...
    iza

    Posté par sucre en poudre, 29 avril 2009 à 15:10 | | Répondre
  • J'adore!

    Your cheesecake is really pretty

    Posté par Chantal, 29 avril 2009 à 18:24 | | Répondre
  • Ouaw, super ! Bravo !
    Bisous

    Posté par Eva, 30 avril 2009 à 08:07 | | Répondre
  • Spectacularly beautiful cheesecake! well done!

    Posté par Lisa, 01 mai 2009 à 02:33 | | Répondre
  • Il est tout à fait splendide et semble tout autant délicieux)xxx

    Posté par Lexibule, 01 mai 2009 à 08:48 | | Répondre
  • Bonjour Annah
    ton cheesecake est superbe et les photos me donnent envie d'en prendre une grosse part !
    Bon Dimanche

    Posté par piroulie, 03 mai 2009 à 02:26 | | Répondre
  • Daring Bakers - Le Cheesecake

    Your cheesecake looks so creamy and delicious.
    Great job!

    Posté par Liliana, 10 mai 2009 à 20:03 | | Répondre
  • Bonjour Anna'

    ıl a l'air juste comme il faut. je suis en pleine période cheesecake.. je veux bien goûter!
    iza

    Posté par sucre en poudre, 19 mai 2009 à 05:46 | | Répondre
  • Magnifique! J'ai très envie de le goûter!

    Posté par Veni, 21 mai 2009 à 11:58 | | Répondre
Nouveau commentaire
Archives
Derniers commentaires
Catégories
« avril 2009 »
dimlunmarmerjeuvensam
   1 2 3 4
5 6 78 9 10 11
12 1314 15 16 17 18
19 2021 22 23 24 25
26 2728 29 30   
Newsletter
Derniers messages
Tags
Auteurs
Pages
Messages préférés de awoz
Messages les plus populaires
 
Durszlak.pl